Thanatopraxie

 

Omdat de meeste mensen het woord thanatopraxie niet kennen of moeilijk vinden praten we voor het gemak over (tijdelijk) balsemen.
Het voordeel van een balseming is dat er geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van een koeling, het lichaam niet zo koud aanvoelt en dat de overledene mooi blijft tot aan de dag van uitvaart. Zeker wanneer het lichaam al wat achteruit gaat kunnen er hele mooie resultaten bereikt worden met balsemen.
We adviseren balsemen als een overledene langer dan 4 dagen opgebaard wordt, maar ook als een overledene in een warme ruimte opgebaard wordt, bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of thuis. Tijdelijk balsemen is ook verstandig bij iemand die in het ziekenhuis veel vocht toegediend heeft gekregen, of bij een leveraandoening (geelzucht). Er zijn daarnaast nog meer denkbare situaties waarbij balseming kan bijdragen aan een mooi afscheid.
De kosten van een balseming zijn ongeveer gelijk aan die van een thuisopbaring, dit omdat er geen koeling nodig is.
Balseming is bijna altijd mogelijk, ook na een obductie, orgaandonatie, chemo, of trauma. Heeft u naar aanleiding van bovenstaand vragen? Neem gerust contact met ons op.